Imię: P jak Poison
Wysłany: 10-02-2005, 18:32
Ja uważam, że... tak... ale to zależy od człowieka
dzieki bardzo.. ja chcialem jak mialem klopoty w rodzinie i milosci..a etraz juz niechcem i jak mam wyjsc? nikt mi niepomaga bo nikt prawie o tym niewie a jak sie dowie to przejedzie przez jednego,drugiego i doo rodzicow ;/
Ja już gdzieś pisałam: lepiej sam powiedz rodzicom, żeby mogli ci pomóc... Dla nich w tym momencie bardziej będzie się liczyło to żeby ci pomóc z tego wyjśc, niż szukanie sposobu na ukaranie cię za to co zrobiłeś
[ Dodano: 10 Lut 2005 06:49 pm ]
A co do pomocy to ja jestem za, trzeba ludziom pomagać, niezależnie od sytuacji...
Wysłany: 11-02-2005, 08:26 Re: Czy warto pomagać narkomanom?
Gruvby napisał/a:
Jak uważacie? Ja np. mam w dupie narkomanów i nie zamierzam im pomagać, przecież sami tego chcieli
hmmm... takie przekreslanie ludzi to chyba w stylu Polaków... Naprawde nie rozumiem takiego podejscia, kazdy moze sie pomylic i kazdy ma prawdo do drugiej szansy...
_________________ ,,Bądźcie szalonymi ale zachowujcie się jak normalni ludzie. Podejmijcie ryzyko bycia odmiennymi, ale nauczcie się to robić, nie zwracając na siebie uwagi."
moim zdaniem powinno się pomagać (a nawet trzeba)....ale wiecie co jest najgorsze.....najgorsze jest to,że widzisz człowieka który"umiera" ci na oczach,a on odrzuca tę pomoc........to BOLI....cholernie boli.......nienawidze bezsilności.............
Imię: Paweł
Wysłany: 11-02-2005, 16:55 Re: Czy warto pomagać narkomanom?
niepociumana napisał/a:
Gruvby napisał/a:
Jak uważacie? Ja np. mam w dupie narkomanów i nie zamierzam im pomagać, przecież sami tego chcieli
hmmm... takie przekreslanie ludzi to chyba w stylu Polaków... Naprawde nie rozumiem takiego podejscia, kazdy moze sie pomylic i kazdy ma prawdo do drugiej szansy...
Tak naprawdę to wiele zależy od takiego uzależnionego człowieka..... jeśli nie będzie chciał z tego się wygrzebać ... to szanse się zmniejszają, bo na siłe nie da rady... ale pomóc zawsze warto.
_________________ CoR_ti_nKA pamięta i już nie zapomni
Pomagać się powinno, ale tylko gdy tego chcą bo na siłe nic nie będzie. Można zaoferować im pomoc jeśli odrzucą to oni traca. A najlepiej jak sam narkoman prosi o pomoc. W grunie rzeczy trzeba pomagac, ale nie na siłe. Wkącu stoczyli sie na własne życzenie...
robak [Usunięty]
Wysłany: 16-03-2005, 10:29 Re: Czy warto pomagać narkomanom?
Gruvby napisał/a:
Głupio mówisz niestety. Narkoman jest tylko na początku cwaniaczkiem pragnącym silnych wrażeń. Później to już tylko zgnojony człowiek, który marzy o tym by przestać a nie może. Po długim czasie ćpania jest w stanie zrobić wszystko by zdobyć kasę na prochy. Okradnie swoją matkę, ojca i wszystkich, którzy mu się nawiną. Będzie się sobą brzydził a będzie dalej to robił, bo jak się podda to przyjdzie ból. Ból, o którym Wam się nie śniło.
Należy pomagać narkomanom w podjęciu leczenia - i kropka.
Mogę pomóc, jeżeli jest to osoba bliska. Mogę zaufać, choć wiem, że jest to bardzo ryzykowne. Natomiast jeżeli bym mu raz pomógł, a on znów zacząłby brać narkotyki - odwróciłbym się od niego.
Trudne pytanie. To jest tak, że jak my nie pomożemy to nikt nie pomoże i będziemy mieli błędne koło. Cały dzynks polega na tym, że ludzie chyba nadal nie do końca zdają sobie sprawę co te narkotyki potrafią z człowiekiem zrobić. Czyli trzeba edukować.
A co do bezpośredniej pomocy z mojej strony... komuś bliskiemu na pewno. Nieznajomemu chyba bym nie pomógł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum