Każdy powinien liczyć na siebie. Pomoc bliźniemu uważam za zbędną (bezinteresowną).
Troszke jest w tym prawdy..Kazdy powinien rzeczywiscie liczyc na siebie,ale w pewnym stopniu..czasem pomoc kogos innego-przydaje sie..
_________________ "Pozostanę tu przy tobie, dopóki przychodzić będziesz na brzeg tej rzeki. A gdy pójdziesz spać, ułożę się do snu u drzwi twojego pokoju. A kiedy odjedziesz, podążę twoim śladem. Aż powiesz mi: Zostaw mnie!, a wtedy odejdę. Ale do końca moich dni nie przestanę Cię kochać."
fobia napisał/a:
Każdy powinien liczyć na siebie. Pomoc bliźniemu uważam za zbędną (bezinteresowną).
Troszke jest w tym prawdy..Kazdy powinien rzeczywiscie liczyc na siebie,ale w pewnym stopniu..czasem pomoc kogos innego-przydaje sie..
Wedle maksymy umiesz liczuyc licz na siebie.
Wszytsko fajnie, tlyko ze nie ze wszytskim jestesmy w stanie sobie poradzic sami.
Pomoc blizniemu uwazam za cos co winno sie oferowac. Nie narzucac. Ale dac swiadomosc, ze sie jest.
A czy warto pomagac ludzim uzaleznionym? To chyba tym bardziej warto, gdyz sami z siebie to nie wyjda z nalogu.
Wysłany: 02-04-2008, 21:39 Re: Czy warto pomagać narkomanom?
Wybaczcie moje lenistwo ale jednak nie chce mi sie czytac calych 13 stron wiec jednak tylko skrytykuje jedna wypowiedz i wypowiem sie sam na ten temat:)
Gruvby napisał/a:
Jak uważacie? Ja np. mam w dupie narkomanów i nie zamierzam im pomagać, przecież sami tego chcieli
a dlaczego tak uwazasz? moze i narkomani chcieli takiego losu ale nie wierze zeby wszyscy, niektorzy po prostu opamietali sie za pozno, poczuli smrod tego gowna jak juz zaczelo ich polykac, takim ludziom powinno sie pomagac, bo dla narkomana smiercia jest samotnosc i obojetnosc na ich los w wiekszosci przypadkow, zauwazylas ze narkomani odwracaja sie od rodzin i przyjaciol i tak dalej dalej ale jednak rodziny i przyjaciele pozostaja przy nich i walcza z ich nalogiem? przezycie czegos takiego zbliza ludzi/rodziny a narkomani to sa osoby, to sa glupcy ktorzy za pozno chcieli z tym zerwac, jak to mowil Bodek w swoim nagraniu, narkomani mysleli ze w kazdej chwili moga zerwac ale jednak okazali sie tylkjo glupcami i tyle....
podsumowujac powinno sie pomagac narkomanom, okazac im wspolczucie i chcec pomocy a nie odwracac sie od nich plecami mowiac: nie znam go, chociaz tak naprawde ich sie znalo, z widzenia, szkoly, ulicy, osiedla
narkomania to choroba, choroba wywolana glupota, glownie glupota bo kazdy znajdzie inny powod:)
dziekuje tyle ze mnie;p
Jasne ze warto pomagac, ale dopiero wtedy gdy sami tej pomocy oczekuja, bo jezeli według nich jest wszystko OK, to nie pomozesz a tylko zrazisz do siebie.
_________________ "Autorytet, rząd, władza, państwo - każde z tych słów oznacza to samo - środek nacisku i wyzysku..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum