Miałam kiedyś takiego przyjaciela (a jak to bywa w przyjaźni między płcią przeciwną, on się we mnie zakochał i to bardzo mocno...), który ćpał. Przez jakiś czas pomagałam mu z tego wychodzić, bo tak powinni postępować przyjaciele. Straszne było patrzenie na to, co się z nim działo... Pewnego razu przyszłam do niego i zobaczyłam, że on już czuje się dobrze. Ucieszyłam się, ale nie na długo... okazało się, że po prostu się nie powstrzymał... i tak niejeden raz się stało, aż w końcu stwierdziłam, że nie będę wcale do niego przychodzić i wcale mu pomagać, bo on tego tak naprawdę nie chce, zresztą posiadanie w swoim otoczeniu narkomana jest toksyczne, źle wpływa na człowieka i mu to powiedziałam. On miał wtedy siedemnaście lat, a ja niecałe czternaście. Minęły ponad dwa lata, a on ciągle do mnie wypisuje jakieś bzdury, nie rzucił do tej pory...
A ja się nim nie przejmuję, bo nie ma sensu.
Na pewno warto jest pomagać narkomanom, ale teraz myślę, że należy to robić radykalnymi sposobami. Nie tylko ich "wspierać", bo to może nic nie dać. Trzeba ich wydać, niech idą na jakiś odwyk, bo taki rzucający narkoman jest tak strasznym widokiem, że można mieć koszmary po nocach i wolę tego więcej nie przeżyć...
Zależy. Bo czasami chcesz nieść pomoc a taki narkoman ma gdzieś że Ty chcesz mu pomóc. Nie widzi nic innego oprócz swoich narkotyków. Niektórym da się pomóc bo naprawdę tego chcą i wiedzą że zrobili źle ale sami nie mogą sobie pomóc i wtedy potrzebują oni naszej pomocy.
Czy warto pomogac narkomanom?/
i tu jest problem... z jednej strony powinno sie pomagac kazdemu kto takiej pomocy poyrzebuje..a mysle ze narkomani wlasnie jej od nas potrzebuja...oni nie powiedza wprost"POMOZ MI"...chca jej..ale probuja zgrywac niedostepnych..a my jesli kogos takiego spotkamy powinnismy mu jak najszybciej udzielic pomocy... sa rozne instytucje itd wybor jest.
Z drugiej str niewiem czy pomogla bym osobie ktora sama jest uzalezniona i uzaleznia innych..;/
_________________ ZAKOCHANA.
ZAKOCHANA PO USZY.
ZAKOCHANA PO USZY I CZUBEK GŁOWY.
wydaje mi się,że warto,zawsze.nieważne czy pierwszy,czy dwunasty,czy setny już raz.bo każdy może być właśnie tym,którego ta osoba najbardziej potrzebuje.
ale ona sama nie powie ci"stary wez mi pomoz bo juz nie daje rady!!"
ona za ch*** nie przyzna sie do bledu jakim bylo branie sie za narkotyki..
nie mozesz podejsc spytac"moze ci pomoc?/bo widze ze pomocy potrzebujesz??"
ktos wtedy powie nie bo mu bd glupio a ty odejdziesz w pizdu??
po prostu nie powinno sie pytac o zdanie taka osobe i dzialac!!
_________________ ZAKOCHANA.
ZAKOCHANA PO USZY.
ZAKOCHANA PO USZY I CZUBEK GŁOWY.
ale ona sama nie powie ci"stary wez mi pomoz bo juz nie daje rady!!"
ona za ch*** nie przyzna sie do bledu jakim bylo branie sie za narkotyki..
nie mozesz podejsc spytac"moze ci pomoc?/bo widze ze pomocy potrzebujesz??"
ktos wtedy powie nie bo mu bd glupio a ty odejdziesz w pizdu??
po prostu nie powinno sie pytac o zdanie taka osobe i dzialac!!
Imię: piotrek
Wysłany: 10-03-2008, 21:22
no więc ...
Jak już wcześniej pisałem gdzieś w tym forum ćpam ale chce przestać , mimo wszystko chciałbym aby ktoś mi w tym pomagał . Samemu naprawdę jest ciężko z tego wyjść próbowałem z miesiąc może trochę dawniej i mi nie wyszło. Wydaje mi sie że żaden narkoman nie wyjdzie z nałogu bez niczyjej pomocy . Sam wiem to po sobie że chce ale łatwo nie jest .
Obecnie jest kilka osób które chcą mi pomóc bo widzą że jest ze mną zle .
Zgodziłem sie pójść nawet do poradni zrobię to w najbliższym czasie .
Dla mnie w tym momęcie wyjścia z nałogu jest moja wola , moi przyjaciele , i rozmowa z kimś kto sie na tym zna .
wystarczy dobra motywacja i trochę silnej woli a to już połowa sukcesu.
oczywiście mówie to po sobie bo są jak chyba wszyscy wiedzą 2 typy uzależnień akurat od kleju jest bardziej psychiczne niż fizyczne ale jest dość silne .
_________________ DZISIAJ ŻYJESZ JUTRO GNIJESZ CO ZAROBISZ TO PRZEPIJESZ
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum