NIe wiem ja nie mam xp w ogóle ale z tego co mi kumpel opowiadał (a on sie zna na tym troche) to ponoć jeżeli z sp2 wywali sie niektóre opcje czy coś tam to jest lepszy od sp1, komp ładniej chodzi lepiej chroniony i coś tam jeszcze. Ale ja nie wiem ;]
Właśnie czytałem na ten temat wiele.Ponoć duzo progsów nie chodzi pod sp2 z powodu firewalla.Trzeba wtedy w karcie bezpieczeństwa poustawiać jakieś wyjątki i oki.Słyszałem o lepszej prędkości Windy pod sp2.Ciekawe jak to jest naprawdę?
...gdyby instalacja sp2 nie buła zalecana to nikt by tego nie instalował
Większe bezpieczeństwo, większa szybkość itp... - może nie jest to zauważalne ale warto chyba lepiej jak system stabilniejszy?
Ja mam spokój, bo po instalacji windy mam już wszystko razem...
Imię: Marcin
Wysłany: 19-11-2005, 15:55
Ja mam SP2 no i nic niby specjalnego a przynajmniej zauważalnego Posiada jakieś tam nowe narzędzia, które tylko przeszkadzają ale jak sie je wyłączy to jest OK
Imię: Arturek ~~
Wiek: 20 Dołączył: 27 Lip 2005 Posty: 6669 Skąd: z miasta
Wysłany: 19-11-2005, 16:14
Generalnie SP 1 i 2 zwalniają kompa, dlatego mam tylko SP1. SP 2 raczej nikomu nie polecam, lepiej mieć kilka programików od czyszczenia rejestru i usuwania wirusów i na jedno wyjdzie.
_________________ „Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.”
"Na większą chwałę Bożą." Ad maiorem Dei gloriam.
Generalnie SP 1 i 2 zwalniają kompa, dlatego mam tylko SP1. SP 2 raczej nikomu nie polecam,
chyba ze masz lana i za 1 glupiego wirusa ban na intenet, do usuniecia takowego wirusa, mam sp2 juz od dluzszego czasu i jedyne co mnie wqrza to wyswietlanie sie w tray tego gowna od aktualizacji, co do firewala to przy uruchomieniu progsa korzystajacego z neta, normalnie wyskakuje okienko czy pozwolic czy nie do tego mam noda 32 i wszystko smiga elegancko. no gdybym mial jeszcze lepszego kompa byloby lajt bo 850 czasami lubi przystroic foche
wiec jesli masz dosc sprytnego kompa, instaluj bez wachania, nie powinien zaszkodzic, no a gdy sie nie spodoba pozostaje to co tygrysy lubia najbardziej c:\format c
Popiel napisał/a:
lepiej mieć kilka programików od czyszczenia rejestru i usuwania wirusów i na jedno wyjdzie.
lepiej zapobiegac niz leczyc
Znak zodiaku:
xxxxx22 [Usunięty]
Wysłany: 20-11-2005, 23:00
Uważam, że instalowanie SP2 nie ma najmniejszego sensu. Dlaczego tak myślę ? Ponieważ SP2 nie wnosi "znaczących" zmian do systemu Windows. SP2 pełen jest luk i sprawia różne problemy ( wspominane: z internetem-połączenie, aplikacjami-problemy z uruchamianiem, spowalnianie komputera, problemy z "aktywacją systemu" ) .
Kolejnym ( i dość poważnym ) mankamentem są wymagania sprzętowe SP2 - nie każdy może sobie pozwolić na jego instalację ( wiem, że można SP2 zainstalować "nawet" na gorszym kompie ale w ten sposób tylko go spowolnimy i niepotrzebnie obciążymy ).
Osobiście używam Windowsa XP Professional 2002 ( kompilacja 2600 ) przy AMD Duron 801 MHz i 416 RAM. Po zainstalowaniu nowego systemu usuwam IE-zastępuje go FireFoxem - manewr ten sprawia, że mój Windows jest stabilny ( korzystając z internetu FF nie łapie syfu ) i wolny od spyware, etc ( a to zazwyczaj te gówienka sprawiają, że nasz komputer jest nieposłuszny i płata nam różne figle ) . Posiadam również system antywirusowy NAV2005 Pro - który włączam by przeskanować dysk raz na jakiś czas .
Mój system jest stabilny, nie zawiesza się i jest "szybki" jak na swoje parametry. Nie narzekam jakoś specjalnie na mojego Windowsa ( mam 2 systemy: WINxpPro oraz MAC OS ). Nie mam SP2 - i jestem zadowolony.
Cytat:
Większe bezpieczeństwo, większa szybkość itp... - może nie jest to zauważalne ale warto n chyba lepiej jak system stabilniejszy?
- jeśli nie jest zauważalne to po co instalować ? Większe bezpieczeństwo ? Gdzie ? W SP2 ? Hahaha - bez przesady - zobacz ile już jest łatek do SP2 ( czasem takie "łatki" mogą sprawić że komputer odmówi posłuszeństwa ).
Cytat:
lepiej mieć kilka programików od czyszczenia rejestru i usuwania wirusów
Taaaak, najlepiej jest mieć 10 systemów antywirusowych, 15 anty spy-ware/adware, skanery poczty ( przyajmniej 20 ) oraz firewalle-50 minimum i mieć kompa wolnego jak żółw ( poprzez różne procesy, które działają jedocześnie ).
Wystarczy ( w zupełności ) jeden system antywirusowy , anty adware/spyware , skaner poczty ( jesli ktoś korzysta z kilentów ) oraz firewalla ( dla tych, którzy nie czują się bezpiecznie w sieci hyhyhy ).
BTW - programy czyszczące rejestr usuwają zbędne wpisy ( nieużywane, błędne, niepotrzebne ) ale nie robią tego ze wszystkimi wpisami dla spyware/adware, etc. Dlatego powstały programy typu Ad-aware - które jednocześnie sprawdzają czy na Waszych dyskach znajdują się nieporządane pliki i przeszukują rejestr w poszukiwaniu syfu.
Ogólnie odradzam instalowanie SP2 i SP1 .
Jeśli są pytania - piszcie - z chęcią odpowiem
Imię: Arturek ~~
Wiek: 20 Dołączył: 27 Lip 2005 Posty: 6669 Skąd: z miasta
Wysłany: 20-11-2005, 23:50
O kilku to ja mówilem lacznie ~~~. Sam uzywam Startup Menagera, Prevx Home, AVG Free Edition, Ad-aware SE i Easy Cleanera. Do tego z Windowsa Scandiska i Defragmentator
_________________ „Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.”
"Na większą chwałę Bożą." Ad maiorem Dei gloriam.
xxxxx22 [Usunięty]
Wysłany: 24-11-2005, 00:18
Cytat:
Sam uzywam Startup Menagera, Prevx Home, AVG Free Edition, Ad-aware SE i Easy Cleanera
Rozumiem Ad-aware , ale po co Ci reszta? Startup Managera można zastąpić następująco:
kilkamy start -> uruchom -> msconfig -> wybieramy zakładkę "uruchamianie" i usuwamy zbędny syf .
Prevx Home - wystarczy wywalić IE ( i zainstalować FireFoxa ) i nie mieć już nigdy więcej problemów z samoinstalującymi się programami na www.
AVG Free Edition - to chyba niezbyt dobre rozwiązanie ( ale to Twoja sprawa jakiego antywirusa używasz ) .
Program Easy Cleaner niejedokrotnie sprawił, że mój rejestr wyglądał jak po przejściu tornada - nie polecam
Cytat:
(...)Windowsa Scandiska i Defragmentator
A po co ? Przecież scandisc praktycznie nic nie daje ( zainstaluj sobie pakiet NAV to pozbędziesz się problemów z bad sektorami, itd ) a o defragmentatorze nic nie będe pisał - kto teraz tego używa ? Są inne ( np. Diskeeper 9.0.532 Professional Edition ) lepsze niż Win$hitowska aplikacje .
PEACE!
ladar [Usunięty]
Wysłany: 18-12-2005, 19:32
Miałem kiedys SP2, ale nie zauważyłem żadnych szczególnych zmian dlatego wywaliłem go, po tym jak zaczął pobierać mi jakieś sprawdzanie zgodności... Od długiego czasu już nie mam go i działa mi wszystko normalnie. Na przyszłośc nie polecam, chyba że chcesz aby komputer wolniej działał i wyskakiwały wkurzające dymki.
Miałem kiedys SP2, ale nie zauważyłem żadnych szczególnych zmian dlatego wywaliłem go, po tym jak zaczął pobierać mi jakieś sprawdzanie zgodności... Od długiego czasu już nie mam go i działa mi wszystko normalnie. Na przyszłośc nie polecam, chyba że chcesz aby komputer wolniej działał i wyskakiwały wkurzające dymki.
Tak,ale nie o to chodzi.Chiałem zainstalować jakiś inny program,który chodził pod sp1.Wtedy się okazało,że nawet 1 nie posiadam.Ale nie narzekam.Komp chodzi jak ta lala.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum