Imię: Agnieszka
Wysłany: 03-08-2007, 17:28
valentino_007 to uważasz że Żydzi za to że niektórym niektórzy Polacy pomagali nie powinni mieć prawa do niczego co mieści sie na terenach Polski, bez względu na to czy należy to do nich czy nie?? Dany Żyd któremu pomogli był na pewno ogromnie wdzięczny temu danemu Polakowi, lub rodzinie, ale nie znaczy to przecież że całe pokolenia maja być obniżonym sługami Polaków.
Jak by tak patrzeć to powinniśmy nienawidzić prawie całej Europy, bo na przestrzeni wieków chyba każdy kraj nam coś zrobił i było wiele barbarzyńskich wojen, w których zgineli niewinni ludzie bo nawet nie było konkretnego prawa.
Chodzi mi o to w jaki sposób w jaki sposób starają sie odzyskać przykładowo kamienice. Często bywa tak, że przyjeżdża do Polski potomek właściciela jakiejś kamienicy i po odzyskaniu praw do niej wyrzuca jej lokatorów. To jest wdzięczność ??
Chodzi mi o to w jaki sposób w jaki sposób starają sie odzyskać przykładowo kamienice. Często bywa tak, że przyjeżdża do Polski potomek właściciela jakiejś kamienicy i po odzyskaniu praw do niej wyrzuca jej lokatorów. To jest wdzięczność ??
Uogólniasz w takim razie. Nie możesz winic całego narodu żydowskiego. Ich kultury itp. - za to, że kilku z nich tak zrobiło.
_________________ Odszedłem bez pożegnania. ~.~
Adieu.
Dziękować miłym i mniej-miłym.
To troszkę taki temat na gdybanie...w sierpniowych "Charakterach" jest rozmowa z P. Zimbardo na temat tego czy ludzie z natury są źli czy dobrzy (uogólniam tu troszkę oczywiście...a artykuł sam w sobie polecam do przeczytania) i ludzie mają tendencję do tego by mówić że są dobrzy a inni oczywiście źli...a nic tak naprawdę nie jest białe czy czarne bo człowiek czyni w swoim życiu i dobre rzeczy i złe...to zależy od sytuacji w których się znajdujemy (na przykład eksperyment stanfordzki jest tego świadectwem)...myślę że podobnie jest z tolerancją...możemy chcieć w duszy i mieć o sobie zdanie supertolerancyjnych, ale póki nie sprawdzą nas pewne sytuacje to chyba nie możemy orzekać z pewnością że jesteśmy tacy a tacy i nic by tego nie zmieniło.
_________________ "...we mgłę go wyprawiłam/ w deszcz co na rzęsach przysiadł/ samobójczymi kroplami/ żeby opaść i zniknąć/ wsiąknąć cieczą zieloną/ w spragnione ciało trawy/stoję niezmiernie sama/na nagiej obcej ziemi..."
Uogólniasz w takim razie. Nie możesz winic całego narodu żydowskiego. Ich kultury itp. - za to, że kilku z nich tak zrobiło.
Tak to już bywa. Polacy na świecie uważani są za pijaków i złodziei. Taką opinię zawdzięczamy tylko grupce przygłupów, którzy wyjechali za granice. Tak to już jest, że opinia o danych społecznościach kształtuje się na podstawie jednostek.
Ostatnio jesteśmy uważani za homofobów. A czy naprawdę tak jest. Nie, tylko parę wystąpień ludzi z naszego rządu i opinia murowana.
Ostatnio zmieniony przez valentino_007 03-08-2007, 18:09, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Agnieszka
Wysłany: 03-08-2007, 18:58
valentino_007 zapytam się tylko jeszcze jedno ciebie. Co byś zrobił jak by do twojej "narzuconej odgórnie grupy" np w szkole czy pracy, doszedł Żyd?? Jak byś go traktował.
valentino_007 zapytam się tylko jeszcze jedno ciebie. Co byś zrobił jak by do twojej "narzuconej odgórnie grupy" np w szkole czy pracy, doszedł Żyd?? Jak byś go traktował.
Napewno nie byłbym zachwycony tym faktem, i z pewnością nie zostalibyśmy kumplami. Ale z pewnością też nie prześladowałbym go, ani nie obrażał. Poprostu starałbym się go unikać i ignorować.
Ostatnio jesteśmy uważani za homofobów. A czy naprawdę tak jest. Nie, tylko parę wystąpień ludzi z naszego rządu i opinia murowana.
Co do homofobii to akurat prawda - większość narodu, ma coś do homoseksualistów. Przecież często używa się "pedał" lub "gej" jako wyzwisk równych "kur*a" etc. - To juz utarte w "kulturze".
Nawet jak ktoś mówi, że jest tolerancyjny - to takich wyzwisk używa - oczywiście, by obrażać słownie
valentino_007 napisał/a:
Tak to już jest, że opinia o danych społecznościach kształtuje się na podstawie jednostek.
Co nie znaczy, ze to słuszne i mądre.
_________________ Odszedłem bez pożegnania. ~.~
Adieu.
Dziękować miłym i mniej-miłym.
Śmieszą mnie nietolerancyjni ludzie.
Ciekawe czy nauczyliby się tolerować innych, gdyby gdzieś pojechali i byliby piętnowani przez innych, którzy by ich nie tolerowali.
_________________ czytaj mnie ukradkiem.
Ostatnio zmieniony przez Darn 04-08-2007, 08:31, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Karol
Wysłany: 04-08-2007, 10:58
alez ja cale zycie bylem pietnowany za to i za tamto a i tak nie bede tolerowal jakiegos plugastwa no tak ale tu taka spolecznosc ze jak ktos homo nie wiadomo nie trawi to zaraz ze jakis cham itp ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum