Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Cytaty
Autor Wiadomość
[P]miyako 
Przyjaciel

Wysłany: 06-08-2007, 20:32   Cytaty

Czytając książki zapewne trafiacie często na jakieś ciekawe cytaty. Umieszczajcie je tutaj wraz z autorem i tytułem książki. Tym samym nie tylko Wy będziecie zyskiwać na lekturze.

Znak zodiaku: bliznieta

[P]Kamiluska 
Przyjaciel
Umrzeć,jedząc lody.

Wysłany: 06-08-2007, 20:38   

Właśnie mam na kartce przed sobą taki jeden z książki zapisany. Resztę karteczek muszę odnlaźć najpierw. Potem napiszę, jak znajdę.

"Nie można wyrwać się z rozpędzonego sznura. Nie można skręcić, zatrzymać się. Trzeba rwać na przód, jak wszyscy"
"Siostrzenica lunatyka" Gardner

[P]miyako 
Przyjaciel

Wysłany: 06-08-2007, 20:47   

Właśnie Ciebie sobie wyobrażałam jako pierwszą w tym temacie. Zadziwiające, właśnie takie miałam przeczucie. ;p

[P]Kamiluska 
Przyjaciel
Umrzeć,jedząc lody.

Wysłany: 06-08-2007, 20:51   

miyako napisał/a:
Właśnie Ciebie sobie wyobrażałam jako pierwszą w tym temacie. Zadziwiające, właśnie takie miałam przeczucie. ;p

To się nazywa intuicja :) ja bardzo często wypisuje sobie coś z książek, tylko niestety jestem straszną bałaganiarą i nie mogę później tego poznajdywać. Udało mi się odkopac następny...możliwe, że już to gdzieś kiedyś pisałam.

"Słowa powodują, iż rzeczy które wydawały Ci się nieskończenie wielkie kiedy były w Twojej głowei, po wypowiedzeniu kurczą się i stają zupełnie zwyczajne". To jest z jakiejś książki Kinga, ale niestety nie pamiętam tytułu.

Kamiluska, używaj spacji i po kropce pisz z dużej litery, ok. Ciągle edytuję twoje posty. Charming

kamasutra 
Użytkownik roku
baunsuj dziw**

Imię: Kamila
Wysłany: 06-08-2007, 21:14   

Pewnego pięknego dnia dojdę do wniosku, że życie takie już jest, nic nie można na to poradzić, ani nic zmienić. I pogodzę się z tym.
Paulo Coelho "Weronika postanawia umrzeć"

Nie wstydź się tego, że cię kocham. O nic cię nie proszę, jedynie o to, byś pozwolił siebie kochać jeśli starczy mi sił.
""Weronika postanawia umrzeć""Paulo Coelho

Co to jest prawdziwe Ja? (...) To kim jesteś, a nie to, co z ciebie zrobiono
>""Weronika postanawia umrzeć""Paulo Coelho

"Moje serce obawia się cierpień. Powiedz mu, że strach przed cierpieniem jest straszniejszy niż samo cierpienie.I że żadne serce nie cierpiało nigdy, gdy sięgało po swoje marzenia, bo każda chwila poszukiwań jest chwilą spotkania z Bogiem i z Wiecznością."
Paulo Coelho

Miłość nie pyta o nic, bo kiedy zaczynamy się nad nią zastanawiać, ogarnia nas przerażenie, niewypowiedziany lęk, którego nie sposób nazwać słowami. Może jest to obawa bycia wzgardzonym, odrzuconym, obawa, że pryśnie czar? Może wydaje się to śmieszne, ale właśnie tak się dzieje. Dlatego nie należy stawiać pytań, lecz działać. (...) Trzeba wystawić się na ryzyko -
Paulo Coelho "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam"

Nie będę miłością Twojego życia,choćbym zdołała podpalić oceany.
  Znak zodiaku: byk

[P]ania543 
Przyjaciel
na Klasyku gram.. :)

Imię: Ania
Wysłany: 06-08-2007, 21:28   

"To wtedy po raz ostatni widziałem jego twarz. Mówiąc prawdę, widziałem ją jeszcze setki razy. O każdej porze. Każdego dnia. Oczami wiary. I, oczywiście oczami serca, oczami pamięci. Nadal też odczuwam jego obecność, choć inną od tej, do której przywykłem. Ale wtedy po raz ostatniw widziałem jego twarz tak dosłownie.(...)Pragnąłem aby ta chwila trwała wiecznie. Robiłem wszystko w zwolnionym tempie, żeby wydłużyć czas w nieskończoność. Aż w pewnej chwilipoczułem na sobie spojrzenia i zrozumiałem. Zrozumiałem że muszę... Wziąłem białą tkaninę i położyłem na jego twarzy. Delikatnie. Jak gdybym się bał, że mogę go zranić. Jakby ten jedwab miał być dla niego ciężarem, udręką."
"Świadectwo" Kard. Stanisław Dziwisz

Zielono mi :D !

Znak zodiaku: ryby

harlequin 
+
vehement flame

Imię: Anna
Wysłany: 07-08-2007, 02:57   

"Zawsze pragnąłem być kochany przez Partię Komunistyczną i przez Matkę Kościół. Chciałem mieszkać w przyśpiewce ludowej tak jak Joe Hill. Chciałem opłakiwać tych niewinnych ludzi, których będzie musiała okaleczyć moja bomba. Chciałem występować przeciwko bogatym mimo, że niektórzy z nich znali Dantego: jeden z drugim dowiedziałby się, że też znam Dantego, zanim spotkałby go smutny koniec. Chciałem pisać dobrze o Żydach. Chciałem zostać kaznodzieją-narkomanem, który nagrywa płytę w studiu muzyki ludowej"
Leonard Cohen "Piękni Przegrani"

Niesamowite wspomnienia z tą książką mam...

Znak zodiaku: lew

diva 
Kocham sloneczniki!

Imię: ania
Wysłany: 07-08-2007, 13:30   

K.A.Z.A- Kapiel Alkaprim Zero Alkoholu :) z ksiazki "Chodzmy razem.. " :D

xD :*:*:*:*
  Znak zodiaku: koziorozec

[P]miyako 
Przyjaciel

Wysłany: 26-08-2007, 16:58   

"Wewnątrz każdej żywej istoty tkwi martwa osoba, która chce się wydostać."
Kosiarz - Terry Pratchett

Jasminum 
*

Imię: Agatka
Wysłany: 26-08-2007, 18:28   

Na co by się zdało twoje dobro, gdyby nie istniało zło i jakby wyglądała ziemia, gdyby z niej zniknęły cienie?

Mistrz i Małgorzata

To wódka? - słabym głosem zapytała Małgorzata. (...) - Na litość boską, królowo - zachrypiał - czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus

Mistrz i Małgorzata

[P]Kamiluska 
Przyjaciel
Umrzeć,jedząc lody.

Wysłany: 26-08-2007, 18:56   

"Słowa nie mogą wyrazić pustki. Im jest ich więcej tym bardziej kłamią."
Anna Onichimowska "Hera moja miłość"
" To prawda: chciałby zawsze tak żyć, jeżdząc na rowerze po szerokich,pustych ulicach wśród letniego zmierzchu, kiedy wszystkie dzieci zawołano już do domów i tylko on porusza się swobodnie jak król."
"Chłopięce lata" Coetzee

Wieprzu 
Masturbator umysłów

Imię: Piotr
Wysłany: 01-09-2007, 09:42   

"Ja jestem Ubik. Zanim świat był jam jest. Stworzyłem słońca. Stworzyłem światy. Stworzyłem istoty żywe i miejsca przez nie zamieszkiwane; umieszczam je to tu, to tam. Idą, gdzie im każę, robią, co im polecę. Jestem słowem i nigdy nie bywa wypowiedziane moje imię - imię, którego nikt nie zna. Nazywają mnie Ubik, ale nie to jest moje imię. Ja jestem. Ja będę zawsze."
Philip K. Dick - UBIK

Znak zodiaku: strzelec

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Wysłany: 01-09-2007, 09:51   

Pablo był w zasadzie ateistą. Gdy otrzymywałam list od matki lub babki, w którym pisały, że modlą się za mnie, zawsze mówił: "Powinny modlić się też za mnie". Pytałam, jakie to może mieć dla niego znaczenie, skoro jest niewierzący. "A jednak coś to dla mnie znaczy - odpowiadał. - Ludzie tacy jak one mają wiarę, a ich modlitwy na pewno odniosą skutek. Nie widzę powodu, dla którego miałbym z tego nie skorzystać".

Francoise Gilot, Carlton Lake "Żyć z Picassem"
Wiele upłynęło dni, dni bez mojego udziału
więc czas już skończyć z oczekiwaniem na coś,
co może nigdy nie przyjść.

Znak zodiaku: panna

Alan
**

Wysłany: 01-09-2007, 11:13   

Tulio, moja najdroższa! Mam świadomość, że badanie proroctw jest dla mnie tylko namiastką tego, czego nie mogę osiągnąć. Muszę kierować uwagę na inne tory, byle dalej od Ciebie. Rano, kiedy się budzę, pierwsza moja myśl biegnie ku Tobie, z myślą o Tobie zasypiam. Oglądałem Cię w snach i potem całe noce nie mogłem spać. Zwoje pergaminu nie zastąpią mężczyźnie ukochanej kobiety.

Trylogia rzymska - Mika Waltari

Pan T.
*
Gnothi Seauton.

Wysłany: 23-09-2007, 10:51   

Nie wiedziałem, gdzie o tym napisać, a ten temat wydaje mi się najodpowiedniejszy.
Chciałbym Was prosić o pomoc w aforyzmach. Klasa założyła kronikę, a wychowawczyni zrobiła konkurs na aforyzm, czy cytat na pierwszą stronę. Uważam się za obeznanego w tym i dlatego wystartowałem. Znalazłem ich tak dużo, że napisałem parę stron, ale żaden nie pasował. I tu kieruję się z prośbą do Was. Znacie może jakieś cytaty/złote myśli, które pasowałyby na pierwszą stronę kroniki? Po przeczytaniu których, za parę lat, mogłyby wrócić wspomnienia? Zakończenie konkursu jest jutro, więc jakbyście mogli, prosiłbym o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu