Wysłany: 19-09-2006, 15:53 cyfrówki
Jest tu ktoś, kto interesuje się fotografią, zamieszcza swoje dzieła np w necie i mógłby mi polecić jakiś dobry aparat cyfrowy dla amatora do 700 złotych?
Chcę zacząć robić zdjęcia a póki co, nie mam czym.
I na co powinnam zwracać uwagę przy kupnie aparatu- jakie parametry i funkcje?
Napewno na ilosc mega pikseli aparatu (im wiecej tym lepiej).
Zoom (optyczny najlepiej)
Firma (te ktore robia dobre lodowki wcale nie musza robic dobrych aparatow) ja mam minolte i nie narzekam.
Najlepiej przejdz sie do jakiegos sklepu i popytaj sprzedawce.
mi przy wyborze pomagała przyjaciółka, ona sie bardziej na tmy zna niz ja
a mam : Olympus EF-115
i jestem w 100% zadowolona :}
i nie dałam za niego dużo
jakieś hm.. koło 600 zł nie pamietam dokładnie:P a nie chce tu kłamać:P
_________________ Burdel w mej głowie jak w damskiej torebce.
Ja interesuję się fotografią
Mam Canona A610, polecam, ma obrotowy wyświetlacz, pełen manual i można do niego różne filtry montować Tyle, że on stoi coś koło 900-1000 zł. Jeśli chcesz moge pokazać Ci zdjęcia z niego (mam na fotologu)
A do 700 zł to polecam Canon A510 . Ten z tej stronki jest wyjątkowo i podejrzanie tani, bo zazwyczaj stoi ponad 700 zł...
Ten aparat jest naprawdę fajny, miałam okazję się nim bawić, też ma manuala i można do niego różne bajery - tulejki, statywy podoczepiać
A co do parametrów aparatu, to przy jego wyborze powinnaś sugerować się tym, do czego on właściwie będzie Ci potrzbny. Bo jesli tylko do zdjęć rodzinnych i na imprezy, to nie ma co przepłacać, wystarczą Ci programy tematyczne typu: krajobrazy, portret, noc i auto.
A jeśli trochę chciałabyś sie pobawić z przesłonami, iso, makro i innymi rzeczami powinnaś wybrać taki aparat który ma manual, czyli że sama będziesz dobierać sobie parametry do zaistniałych warunków
Oczywiście do wyboru bedziesz miała także wielke programów tematycznych i ustawienia automatyczne. (Takie funkcje mają właśnie canony a510 i a610, tyle że a610 ma trochę więcej bajerów- obracany lcd, funkcja moje kolory, szybsze wszystkie mechanizmy, większą liczbę megapixeli i w ogóle ja jestem z niego b.zadowolona ) Aczkolwiek a510 też jest dobry i jeśli dla Ciebie będzie to zaletą to jest mniejszy od a610, zmieścisz go do kieszeni.
Ostatnio zmieniony przez akukaracza 26-09-2006, 19:52, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum