Imię: olek
Wysłany: 03-06-2008, 07:56
Alicja napisał/a:
Pożyczyłam "Antychrysta" Emiliana Stanewa
Wszak to klasyk bułgarski! Alaaaa, jak na tą książkę trafiłaś?
Mi się bardzo podobała. Z chęcią przeczytałabym jeszcze raz, a nie pędem, dzień przed egzaminem.
Dziś zaczęłam i dziś "skończyłam" (bo książka liczy 63 małe strony) "Pan Ibrahim i kwiaty Koranu" Mogłabym powiedzieć, że jest to książka do przeczytania w godzinę, ale tak nie powiem...jeśli ktoś przeczyta to pewnie zrozumie o co mi chodzi....w każdym razie dla mnie ta książka stała się w jakiś sposób ważna.
_________________ "...we mgłę go wyprawiłam/ w deszcz co na rzęsach przysiadł/ samobójczymi kroplami/ żeby opaść i zniknąć/ wsiąknąć cieczą zieloną/ w spragnione ciało trawy/stoję niezmiernie sama/na nagiej obcej ziemi..."
Skończywszy książkę "Buszujący w zbożu" Salinger'a
No i jak?
Bo ja muszę przyznać, że kiedyś nie rozumiałam tej książki.
Tzn., jej końcówki.
Nie pasowała mi do całości.
Rzeczywiście, nie wynikała z reszty treści.
A jednak pasowało mi to do całego klimatu. Gdyby zakończyła się wyraźnym postanowieniem poprawy i chęci bycia lepszym, to przypominałaby trochę telenowelę.
Jednak odłożyłam ta książkę na później. Póki co waham się, co by tu przeczytać. Mam do wyboru: Michał Bułchakow "Mistrz i Małgorzata", Terry Pratchett "Piąty Elefant", Donat Szyller "Martwe dziwki idą do nieba" 0.o i oczywiście Umberto Eco "Imię Róży". Chyba wybiorę "Mistrza ... ".
_________________ Black is like the silence of the body after death, the close of life.
Kandinsky
Wyguglowałam to, pożyczę sobie na bank.
I film obejrzę, pewnie potrwa dłużej, niż czytanie tej książeczki.
Jestem ciekawa Gabi jak Ci się spodoba ta książka...jak uda Ci się zdobyć i przeczytasz to napisz kilka słów jak wrażenia bo jestem ciekawa.
Ostatnio kupiłam sobie "Jerzy i tajny klucz do wszechświata" autorstwa Stephena Hawking'a i jego córki Lucy...póki co jednak leży i czeka na lepsze czasy...tak, wiem że to książka bardziej skierowana dla dzieci, ale w przyjazny sposób tłumaczy pewne zagadnienia...więc to z myślą o siostrzenicy przyjaciółki...a nuż ją to zaciekawi...warto spróbować.
_________________ "...we mgłę go wyprawiłam/ w deszcz co na rzęsach przysiadł/ samobójczymi kroplami/ żeby opaść i zniknąć/ wsiąknąć cieczą zieloną/ w spragnione ciało trawy/stoję niezmiernie sama/na nagiej obcej ziemi..."
Imię: P jak Poison
Wysłany: 08-06-2008, 15:25
"Los Powtórzonych" wybitnego (jak dla mnie) pisarza Janusza L. Wiśniewskiego. Polecam.
Wysłany: 09-06-2008, 18:18
Jakąś kolejną książkę o mózgu od mojego fizyka.
Zastanawiam się jak ludzie to robią, że zapamiętują tytuły.
Ba, mało tego, nieraz nawet autorów.
Ba, MAŁO TEGO, zdarza się też, że autorów z tytułami w parach.
Ja nie pamiętam.
Choć nie da się zapomnieć, że "Wahadło Foucaulta" jest autorstwa Umberto Eco. I ono jest pierwsze w kolejce na wakacje.
Zgubiłam "Sklepy cynamonowe", idę się powiesić.
_________________ Żyć, błądzić, padać, triumfować, odtwarzać życie z życia!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum