Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak tolerancji wobec swobody wyznania tudzież jego braku.
Autor Wiadomość
devir 
Przyjaciel
killed by distortion

Wysłany: 12-10-2007, 02:34   

Alicja napisał/a:
Czy wasi koledzy z klasy biegali za wami z kołkiem osinowym, krzyżykiem, święconą wodą, czosnkiem i egzorcystą?
Kolega znęca się nade mną, bo zorientował się, że nie chodzę na religię.
Nie wiem co robić. Nie radzę sobie z ciągłymi wyzwiskami typu: "Szatanie!", "Bezbożniku!", "Antychryście!".
Co robić?

Jasne i musialem kilka razy urzyc sily, dobrze ze okazalem sie silniejszy, uff...
Staraj sie pogadac z nimi, jezeli za 1. razem bede Ciebie olewali to za 2 lub 3 inaczej na to spojża, powiedz im ze jezeli tego nie rozumiaja to Ty im z checia wytlumaczyc bo po co zyc w niewiedzy. Jezeli to nie poskutkuje to zacznij omijac jak gowno, bo to ulomy i chca sie bardziej popisac, albo taki maja sposób podrywania;)

A co jest najzabawniejsze ze to wlasnie w szkole czlowiek pierwszy raz spotyka sie z tego typu nietolerancja, bierze sie to przez glupote tłumu, grupy ludzi( jedna lubiaa osoba w klasie sie zasmieje, a reszta jak domino "leci"), pomimo tego ze jak juz wychodzimy ze szkoly i trafiamy w te "prawdziwe dorosle zycie" to okazuje się ze to samo nas spotyka poza murami szkoly, gdzie ludzie juz powinni reprezentowac "cos" soba.

http://www.myspace.com/r3dm0th
  Znak zodiaku: ryby

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Imię: Alicja
Wysłany: 12-10-2007, 16:50   

labanda napisał/a:
Alicja, kopnij tego kolesia ode mnie w d***

Kopnęłam go ostatnio w kostkę. Może być? ~~

devir napisał/a:
Jezeli to nie poskutkuje to zacznij omijac jak gowno, bo to ulomy i chca sie bardziej popisac, albo taki maja sposób podrywania;)

Oj tam, rewanżuję się krzycząc o dewotkach i beretach :P Przynajmniej umilamy sobie przerwy :D

Znak zodiaku: koziorozec

miyako 
Zasłużeni

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 13-10-2007, 22:06   

Uświadomcie mnie proszę, to można nie chodzić na religię? U nas w liceum chyba wszyscy muszą. Ocena z religii liczy się do średniej.

Znak zodiaku: bliznieta

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Wysłany: 13-10-2007, 22:09   

Liczy się, ale nie trzeba chodzić. Jak nie chcesz, to albo chodzisz na etykę, albo wcale. I średnią liczy się tylko z pozostałych przedmiotów.

miyako 
Zasłużeni

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 13-10-2007, 22:13   

Dziękuję za udzielenie mi takowej informacji.
W podzięce podaruję Ci fistaszka, chcesz? ^^

Znak zodiaku: bliznieta

labanda 
Przyjaciel
nadszyszkownik

Wysłany: 13-10-2007, 22:29   

Alicja napisał/a:
Kopnęłam go ostatnio w kostkę. Może być? ~~

No, może... Choc wolałabym żebyś przy kopnięciu powiedziała "to od labandy", ale ok... zaliczam ci (:

Znak zodiaku: lew

Twoja Stara 
**

Wysłany: 13-10-2007, 23:28   

hmmm... ciekawe, bo ja jako osoba podzielając rzekomo większościowe poglądy spotykam się z tego tytułu z różnymi aktami nietolerancji przypuszczam, że dużo częściej, niż wy... no, ale to kwestia punktu widzenia, jak widzę. po prostu religisa zawsze budzi w człowieku poczucie, że jest prześladowany najwyraźniej. jaka by ona nie była...

Peggy Sue 
wiedźma

Wysłany: 14-10-2007, 10:45   Re: Brak tolerancji wobec swobody wyznania tudzież jego brak

Alicja napisał/a:
Czy wy również spotkaliście się z aktami agresji i ataków na waszą osobą, z powodu reprezentowania innych poglądów religijnych niż reszta waszych rówieśników?

Ja osobiście chodziłam na religię ale w mojej klasie były osoby, które nie uczęszczały na ten przedmiot. Jednak nie było dyskryminacji czy prześladowań O_o ani my nie mieliśmy nic do nich, ani oni do nas. Zresztą nawet nie było takiego podziału "my" i "oni". Nikt nie zwracał na to uwagi i nikt nie czuł się gorszy z tego powodu, że chodził, czy nie chodził na religię.

A już na pewno nie padały wyzwiska typu:

Alicja napisał/a:
"Szatanie!", "Bezbożniku!", "Antychryście!"

Moim zdaniem to chore. Nie wiem, czy nauczyciele są w to wtajemniczeni ale jeżeli nie, to może powinnaś z nimi porozmawiać. Takie rzeczy, to już nie zwykłe wygłupy i dziecinne zaczepki. No chyba, że Twoi koledzy mają aż tak dziwne poczucie humoru.

Twoja Stara 
**

Wysłany: 14-10-2007, 10:53   

Peggy Sue napisał/a:
No chyba, że Twoi koledzy mają aż tak dziwne poczucie humoru.
dziwne? no nie wiem. u nas to było na porządku dziennym i nikt tego nie traktował jako wyzwiska. a już na pewno nie miało nigdy podtekstu wyznawanej wiary...

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Wysłany: 14-10-2007, 10:54   

Peggy Sue napisał/a:
Moim zdaniem to chore. Nie wiem, czy nauczyciele są w to wtajemniczeni ale jeżeli nie, to może powinnaś z nimi porozmawiać. Takie rzeczy, to już nie zwykłe wygłupy i dziecinne zaczepki. No chyba, że Twoi koledzy mają aż tak dziwne poczucie humoru.

Peggy Sue, ja pisałam już, że oni tak na żarty ^^.
Ostatnio zmieniony przez Alicja 14-10-2007, 10:54, w całości zmieniany 1 raz  

Peggy Sue 
wiedźma

Wysłany: 14-10-2007, 10:56   

Twoja Stara napisał/a:
dziwne? no nie wiem. u nas to było na porządku dziennym i nikt tego nie traktował jako wyzwiska. a już na pewno nie miało nigdy podtekstu wyznawanej wiary...

Z wypowiedzi Alicji chyba wynika coś innego. Każdy widzi, kiedy ktoś zwyczajnie mówi to na żarty, czy droczy się, a kiedy ktoś naprawdę się znęca i poniża inne osoby z powodu np. innego stosunku do wiary.

Aj sorry, zagłebiłam się w to strasznie :D przeczytałam tylko Twój pierwszy wpis :]
Ostatnio zmieniony przez Peggy Sue 14-10-2007, 10:57, w całości zmieniany 1 raz  

alisa 

Imię: Magduśka
Wysłany: 21-08-2008, 08:37   

Ja kiedyś często spotykałam się z nietolerancją na temat wyznania, ale to było gimnazjum. Teraz jest już ianczej.
Jestem prawosławna.

[ Dodano: 21-08-2008, 08:45 ]
Prawosławie głównie różni się od wyznania Katolickiego tym, że my nie uznajemy zwierzchnictwa Papieża.
Kiedyś bylismy jednym wyznaniem. W roku 1054 miała miejsce Wielka Schzma i to wtedy kościoły sie podzieliły.
  Znak zodiaku: skorpion

jakkolwiek 
+++++

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 21-08-2008, 11:30   

Raczej spotykałam się z podejściem pt. "młoda, głupia, zbuntowana, przejdzie jej". Mówię o podejściu ze strony jakże dojrzałych rówieśników. Były opinie, że ja zawsze muszę wszystko robić inaczej niż inni, więc jestem niewierząca "pod publiczke", zeby wzbudzac zainteresowanie. Czego to się można o sobie dowiedziec ;) Teraz, na studiach każdy ma to w dupie i raczej z nikim nie rozmawiam na temat wiary lub jej braku.

Znak zodiaku: strzelec

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu