Witam wszystkich!
Mam bardzo ważne pytanie. W czerwcu będę absolwentem Gimnazjum. Ilośc uzyskanych przeze mnie punktów to gdzieś granice 160 pkt, jeśli zdobędę tyle punktów z egzaminu ile miałem na próbnym. I wybieram się do Technikum Budowlanego, dokładniej w Bielsku-Białej. Czy po ukończeniu tego technikum mam realne szanse na studia Architektura i Urbanistyka? A może ktoś uczy się właśnie w tym technikum? Proszę o odpowiedzi. Miło mi będzie również gdy ktoś przybliży mi jaką kończył szkołę jeśli obecnie studiuję Arch. i Urb.
hmmmm. Wybiersz sie do Budowlanki mój znajomy chodził do budowlanki i mówi że na dostanie sie na ten kierunek studi nie ma problemu ale jest male ale musisz napisac maturę z odpowiednich tematów... I W tym technikum masz strasznie dużo do pracy tzn. chodzi o to iż dużo szkicujecie, oraz są bardzo trudne zadania szczególnie z matematyki.. Wyobraź sobei zę maturę będziesz miał obowiązkową na maturze więc masz pierwszy stopień rozszerzenia tego przedmiotu.. pamietaj że wszystko tam wiąże sie z matematyką więc jeżeli jesteś słaby z maty radzę żebyś odpuścił sobie ten kierunek )
Tak się składa, że od dwóch lat z matematyki mam regularnie celujący i mam dobre osiągnięcia w konkursach przedmiotowych, więc myślę, że powinien sobie przy wkładzie pracy poradzić
żeby dostać się na architekturę to chyba trzeba zdawać nie tylko matematykę, ale również historię, a mam dziwne przeczucie, że jest ona zepchnięta w technikum w ciemny kąt.
_________________ "Taka już jest niewiasta, lubieżności pełna. I w chuci nienasycona. Jak świat światem, tak było i tak będzie in saecula saeculorum..."
Aby zdać na architekturę trzeba:
-zdać dobrze rozszerzoną maturę z matmy (podstawowa też może być, jak nadrobisz rysunkiem, tak jak ja )
- zapisać się na DOBRY, a dobry znaczy DROGI krs rysunku. Nie sugerować się tym, że kursy organizowane przez uczelnie są lepsze- bzdura. Biorą mało kasy, ale i nie przygotują jak trzeba.
Nie polecam żadnych techników czy innych wynalazków. Normalne liceum- najlepiej profil mat-fiz.
I najważniejsze: RYSOWAĆ.
Powodzenia
[ Dodano: 14-02-2008, 10:43 ]
michasiekoOo napisał/a:
Wybiersz sie do Budowlanki mój znajomy chodził do budowlanki i mówi że na dostanie sie na ten kierunek studi
Ta, "mówi, że się dostanie"
Świetna rada. na prawdę.
Dostać się gdziekolwiek na arch. to może i się dostanie, do Białegostoku przyjmują wszystkich jak leci. Ale nchyba nie o to chodzi, zeby studiować na najgorszej uczelni jaka jest?
Założycielu tematu, a gdzie konkretnie chciałbyś się dostać?
Koleżanka wspominała, że wybiera się na architekturę i dlatego ma zamiar zdawać historię na maturze. Nie wiem, może którejś z nas się coś powaliło.
_________________ "Taka już jest niewiasta, lubieżności pełna. I w chuci nienasycona. Jak świat światem, tak było i tak będzie in saecula saeculorum..."
Ja bym na Twoim miejscu wybrała dobre liceum. Profil mat-fiz. Technikum nie przygotuje Cię tak dobrze do zdania matury jak LO. Wiem, bo znam parę osób, które wybrały techniczne profile, a ze zdaniem egzaminu dojrzałości miały problem, bo niestety w wielu takich szkołach poziom nauczania jest dość niski (trafia tam dużo młodzieży, której nie chce się uczyć). Będziesz miał wiele niepotrzebnych przedmiotów, a mało takich, które będą Ci naprawdę potrzebne.
Dodaj do tego kurs rysunku technicznego - i to jak najwcześniej!
Uwierz mi, bardzo dużo osób które znam żałowały później, że wybrały technikum, bo ich szanse dostania się na studia zmalały...
Założycielu tematu, a gdzie konkretnie chciałbyś się dostać?
Architektura i Urbanistyka - Katowice.
Idę do technikum budowlanego, bo słyszałem wiele opinii, że jeśli się idzie na studia techniczne to lepiej jest z technikum...
Też zdaję historię rozszerzoną, bo tam gdzie ja chcę iść na architekturą wymagają albo historii albo historii sztuki.
Kraków? ;>
Ano, może właśnie w krakowie wymagają, już nie pamiętam Ale w większości uczelni ie chca historii/ historii sztuki.
Aorie napisał/a:
Dodaj do tego kurs rysunku technicznego - i to jak najwcześniej!
Jakiego kur** technicznego? Niby po co? Znawcy się zebrali i pier**** głupoty.
Jak w Katowicach to Ci za bardzo nie pomogę. Wiem, czego wymagają w Gdańsku, Wawie, Wrocławiu, Łodzi i Białym. Najlepiej znajdz jakieś forum studentów architektury tamtejszej uczelni i ich wypytaj. To pewne źródło. Poza tym radzę zdawać w kilka miejsc, nie wiadomo czy się dostaniesz tam, gdzie sobie wymarzyłeś.
Niektore wymagaj historie rozszerzona, inne fizyke, inne matme, a inne robia jeszcze egzamin z rysunku, wiec najlepiej orietowac sie na uczelni na ktora chcesz sie dostac.
Do budowlanki trafiaja ludzie i ludzie.
Znaczy sie Ci co ida tam, zeby w przyszlosci isc na studia zwiazane z budownictwem.
I Ci co ida tam bo sie przyjelo, ze teraz sie nie idzie do zawodówki.
W technikum masz ten luksus, ze masz techniczne przedmioty, ale zazwyczaj zaniedbywane zostaja te podstawowe.
W liceum odrotnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum