A ile masz lat? Jak jesteś w III klasie lo to czeka Cię trudne zadanie. Zapisujesz sie na dobry kurs rysunku (to trochę kosztuje- ja płaciłam 450 miesięcznie za 4 razy po 5h w soboty + dojazd 70km). Dożu rysuj. Ucz się matematyki, możesz też zainteresować się historią sztuki z akcentem na historie architektury. Matura- najlepiej matma i coś jeszcze. Ja zdawałam matmę i hist. sztuki, ale te drugie niezbyt mi się przydało. Najlepiej wybierz sobie uczelnię, na którą chcesz iść (polecam Gdańsk . Studia są na prawdę przyjemne, nauki nie ma bardzo duzo, w porównaniu z innymi wydziałami na polibudzie. Za to jest dużo "prac ręcznych"- rysunek, makiety itd.
Imię: Anna
Wysłany: 18-11-2007, 16:13
Ja mam zamiar zostać architektem.
Żeby dostać się na Politechnikę Krakowską, muszę mieć maturę z polskiego, języka obcego, matematyki, fizyki oraz historii LUB historii sztuki.
W związku z powyższym poszłam do takiego liceum, gdzie nie ma profili w klasach, tylko każdy może z osoba wybrać swoje rozszerzenia.
Ja realizuję materiał rozszerzony z matematyki, fizyki oraz historii. Poza tym od przyszłego semestru (a jestem dopiero w pierwszej klasie) będę uczyła się rysunku pod kątem architektury.
Myślę, że to dobra droga.
(ok, nie licząc tego, że nic mi się nie chce...)
_________________ Żyć, błądzić, padać, triumfować, odtwarzać życie z życia!
Ostatnio zmieniony przez harlequin 18-11-2007, 16:13, w całości zmieniany 1 raz
synthasy, do Krakowa bardzo ciężko jest się dostać, więc im szybciej zaczniesz rysować tym lepiej. Nie czekaj na drugą klasę, bo konkurencja jest na prawdę duża, a miej świadomość, że będą osoby o wiele zdolniejsze i bardziej pracowite niż Ty. I na wszelki wypadek złóż papiery na archtekturę w innym mieście (poza Warszawą- to obowiązek, bo egzamin jest z 10 dni przed egzaminami na innych uczelniach. Dobrze jest tam iść i zobaczyć co i jak).
Wysłany: 18-11-2007, 16:29
jakkolwiek, akurat ja będę musiała studiować w Krakowie, więc po prostu złożę też na inne kierunki, m. in. budownictwo.
A nie czekam na drugą klasę, tylko teraz na drugi semestr. Powiem szczerze, że ta architektura to takie moje marzenie, ale boję się strasznie, że się nie dostanę.
Tak to jest - na architekturę dostać się strasznie trudno, a same studia nie są aż takie ciężkie, a z budownictwem jest dokładnie odwrotnie...
Wybrałam architekturę dokładnie w ten sposób
Czym się interesuję? Historią, historią sztuki
W czym jest dobra? W matematyce, w fizyce
Poza tym jestem bardzo kreatywna i nieźle rysuję.
I wiem, że to za mało, biorąc pod uwagę moje bezgraniczne lenistwo i bunt przeciw nauce
jakkolwiek napisał/a:
ędą osoby (...) bardziej pracowite niż Ty
trafiłaś w sedno
Jak jesteś ze Świnoujścia, to do Gdańska bliżej. Czemu akurat Kraków?
Ja też jestem leniwa (właśnie jestem w połowie robienia makiety na jutro, miałam na to tydzien ), ale na rysunek bardzo chciało mi się jezdzic. Jesli zależy Ci na Krakowie znajdz jakies forum wydz. arch w krk i popytaj studentów
Powodzenia
[ Dodano: 18-11-2007, 18:59 ]
Pokaż jakieś swoje rysunki
Wysłany: 18-11-2007, 19:01
Są trzy powody:
1. Rodzice od zawsze wpajali mi Kraków
2. Kocham Kraków
3. Mój chłopak mieszka tam w pobliżu
Nie mam wyjścia. I cieszy mnie to niezmiernie.
jakkolwiek napisał/a:
Powodzenia
Dziękuję
Swoją drogą z Twojego posta wynika, że namawiasz mnie JUŻ do aktywnego działania, a mnie się to wszystko wydaje jeszcze bardzo odległe - matura, studia... Sugerujesz, że powinnam JUŻ...? O matko...
Imię: Karol
Wysłany: 18-11-2007, 20:39
mozesz tez pojsc inna droga - idziesz do Liceum Profilowanego pod tytulem ksztaltowanie srodowiska poznasz tam podstawy geodezji rysunku technicznego budownictwa itp ... potem robisz 2 letnie studium i juz masz technika krajobrazu (czyli mozesz sie zajmowac i architektura w pewnym sensie) potem bedzie Ci latwiej na studiach bedziesz znal rysunek techniczny umial obejsc z teodolitem i niwelatorem ...
Co do studiow to zdaje sie ze na histori sztuki jest opcja architektury ....
no i poza tym politechnika ...
Nie idź do żadnych liceów profilowaniych, szczególnie tak głupich. Geodezja Ci nie potrzebna, rysunek techniczny też nie bardzo. Tego się nauczysz na studiach. Na razie skup się na egzaminach z rysunku, żeby się dostać, bo to najtrudniejsze. Po cholere masz chodzic do lo profilowanego i uczyc sie tych bzdur, jesli pozniej sie nie dostaniesz?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum