Tak jak nauczycielom jest dobrze to nie ma innego zawodu
jest taki zawod to konserwatorzy w spółdzielniw moim mieście jest tam chyba z 12 bloków więć za często jakiś awari nie ma a poważniejszy remont mają zaplanowany dopiero za 4 lata więc tylko sobie siedzą w biurze z raz na tydzień do jakiejś awari i tylko kase biorą
niby tak ale pomyśl sprawdzanie tych wszystkich kartkówek praca z tymi rozwydrzonymi nastolatkami nie zebym ich bronił ale najprzyjemniejszy zawód świata to nie jest
[ Dodano: 16 Lip 2006 01:01 am ]
Alearan napisał/a:
Więcej maturzystów=więcej ludzi na miejsca na studiach
to pewnie zauważyłaś ,że uczyliśmy się na niej tylko treści związanych z religia katolicką
no nie zawsze. U mnie tak nie było. Księdza sobie tak "ustawiliśmy", że mogliśmy na lekcje zapraszać np. protestantów xD Były też lekcje poświęcone innym religiom monoteistycznym i ich głównym zasadomi. Poza tym mieliśmy też świetnego katechetę (w sumie to nie uczył naszej klasy, ale czasami wpadaliśmy do niego na zajęcia albo on do nas ), z którym można było porozmawiać przede wszystkim o Bogu, a nie o Kościele Katolickim. Niby uczył religii, ale ja nazwałabym to etyką.
Charming napisał/a:
Po drugie, teraz za to odpoczywają 2 miechy, gdzie wasi rodzice muszą zasuwać do pracy. Tak jak nauczycielom jest dobrze to nie ma innego zawodu.
Nie zgadzam sie z nowym pomyslem Giertycha. Dlaczego fory maja miec tegoroczni maturzysci a zeszloroczni juz nie ? Dlaczego Ci co sie uczyli maja byc rownani z ludzmi, dla ktorych napisac mature na 32% to szczyt mozliwosci ? Ja uwazam, ze taki prezent wogole nie powinien wejsc w zycie bo byla by to wielka niesprawiedliwosc.
Dla tych ktorzy nie zdali: mogliscie sie bardziej przylozyc. A gadanie typu "uczylem sie, ale mi zabraklo kilku procent" jest naprawde smieszne. Gdybyscie sie uczyli to nie bylo by problemem zdobyc 50% ( przynajmniej ) albo chociaz 40% .
Dla tych ktorzy nie zdali: mogliscie sie bardziej przylozyc. A gadanie typu "uczylem sie, ale mi zabraklo kilku procent" jest naprawde smieszne. Gdybyscie sie uczyli to nie bylo by problemem zdobyc 50% ( przynajmniej ) albo chociaz 40% .
wiesz, są też tacy, którzy się może naprawdę starali, ale ten egzamin był dla nich po prostu za trudny. Nie na ich możliwości. Dla niektórych niestety jest problemem zdać na 30% o_O I tacy POWINNI nie zdać, bo nie nadają się, żeby kontynuować naukę na wyższym szczeblu.
Gdyby każdy zdawał maturkę, to po co w ogóle taki egzamin przeprowadzać? Po to jest, żeby wyselekcjonować nadających się na studia i tych, którym... już podziękujemy w dziedzinie edukacji.
ludzie których przerosła tegoroczna matura nie nadają się na studia, i zamist w liceach powinni w zawodówkach siedzieć- chęci nie wystarczą, wyniki już tak. Giertych nie wie co robi, nie dość że zrobił za łatwą mature to jeszcze chce każdego na studia wpuścić...
Ja uważam, że ta amnestia to jest zły pomysł - oczywiście z jednego powodu: nie powinno się w taki sposób zmieniać zasad zaliczenia poważnego egzaminu, który już się odbył.
A kto im do cholery kaze tyle robić, jak ja chodziłam do liceum to miałam w semestrze jedną kartkówkę i jedną klasówkę i przeważnie uczniowie byli pytani, a teraz widze co robią w technikum u mojego brata - 3 kartkówki i 2 klasówki z jednego przedmiotu na semestr, czasem to nawet jest spór między nauczycvielami bo w jednym dniu wypada 2 klasówki co jest nie zgodne z regulaminem.
Reasumując- widocznie mają tyle wolnego czasu, ze wolą zamiast rozwiązywać krzyżówki poprawiać klasówki.
Imię: Ola
Wysłany: 16-07-2006, 17:54
Ja jestem na NIE. To jest niesprawiedliwe w stosunku do tego co miał chociażby 40 % i ten co przejdzie bo miał 28% to już jest w pewnym jakaś konkurencja dla tego lepszego i uczelnie będą podwyższać poziom. Jeżeli nie umiał napisać 1/3 testu to się nie nadaje na studia
Ja jestem na NIE. To jest niesprawiedliwe w stosunku do tego co miał chociażby 40 % i ten co przejdzie bo miał 28% to już jest w pewnym jakaś konkurencja dla tego lepszego i uczelnie będą podwyższać poziom. Jeżeli nie umiał napisać 1/3 testu to się nie nadaje na studia
A cóż ty możesz się wypowiadać mając 15 lat, jak skończysz studia tak jak ja to będziesz inaczej na to patrzeć.
Studiowałam w Rzymie, obecnie co 1 1/2 m-ca jeżdze na testy do Londynu (college) z zakresu języka biznesu i wiem coś na temat nauczania w szkołach na zachodzie, tam się uczy uczniów rozumowania danego materiału a nie jak u nas nauczanie encyklopedyczne, tam uczniowie nie wkuwają na pamięć wszystkich stolic świata, bo kuratorium uważa, że od tego jest atlas, itp ... i dziwić sie, że ponad 40 tysięcy abiturientów oblało maturę buhahaha, a w którym kraju tyle oblewa i o czym to swiadczy.
Jeżeli ktoś chce dyskutować to prosze używac mocnych argumentów.
Imię: Ola
Wysłany: 16-07-2006, 18:43
Charming napisał/a:
A cóż ty możesz się wypowiadać mając 15 lat, jak skończysz studia tak jak ja to będziesz inaczej na to patrzeć.
Jezeli mam 15 lat to nie mam prawa wyrazic swojego zdania?
W dzisiejszych czasach byle kto może mieć maturę, moim zdaniem powinni ją mieć tylko ci którzy naprawde się do tego przyłożyli
Znak zodiaku:
Inka_ja [Usunięty]
Wysłany: 16-07-2006, 19:56
Moim zdaniem to jest nie fer w stosunku do osob ktore zdaly mature. I to niby dlatego ze "trzeba dac ludziom szanse"... Taaaaak jaaasne, juz widze jakich bedziemy mieli za pare lat wyksztalconych ludzi, niby specjalistow... CHORE!
Jeżeli nie umiał napisać 1/3 testu to się nie nadaje na studia
moim zdaniem to chyba sie mylisz
a jeśli ktoś jest np b.dobry z polskiego i języków obcych a z innnych przedmiotów idzie mu słabo i poprostusie spali na tym innym przedmiocie to potem ma przez ten jeden przedmiot który nie będzie jej przydatny nie iść np. na fillologie albo na jakiś inny językowy kierunek
ale i tak jestem na NIE
po pierwsze że zrobiono to po egzaminie
po drugie uważam że mature powinien zdać każdy kto skończy liceum/technikum i tylko podejdzie do egzaminu a u czelnie powinny interpretować czy ktoś z daną liczbą punktów zasługuje na to żeby iść na studia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum