Wiadomo, że więźniowie, czyli ludzie którzy delikatnie mowiac cos przeskrobali byli ,są i być będą. Pytanie jest nastepujące: czy Waszym zdaniem są oni warci tyle zachodu? Jest to niewatpliwie w wiekszej czesci element naszego spoleczenstwa. Wiem z potwierdzonego źródła, że dzisiaj więźniowie niedość, że nie czują jakiegoś żalu za to, co zrobili to jeszcze ich wymagania rosną! Sami układają sobie jadłospis. Nie podoba im się kolor skrzynek w jakich dostarczany jest chleb- to go zmienili. Utrzymanie miesięczne wynosi ponad 2000zl. Więc tak sobie pomyślałam, że jak bym była biedna to poszła bym, wybiła szybę w pierwszym lepszym hipermarkecie. Próbowałabym do skutku aż mnie tam wezmą. Telewizja jest, ciepło jest, jedzenie jest. Czego więcej trzeba biednemu człowiekowi, który nie ma dachu nad głową?
I tak nie jest z tym tak tragicznie, w Szwecji więzień dostaje jeszcze psychologa (darmowo) ma także do dyspozycji siłownię, halę treningową i klika innych bajerów.
Prawdą jest że więźniowie żyją lepiej niż nie jeden uczciwy obywatel.
Obniżyc im standardy - niech poczują karę za przewinienia, odciąc od prądu i wszelkich wygód.
Zgadzam się z Tobą tylko w Szwecji państwo ma pieniądze na więźniów ale przede wszystkim porządnych obywateli. Poza tym ten psycholog czemuś służy. Jest to cały złożony proces przywracania takiego człowieka do społeczeństwa- resocjalizacja.
Obniżyc im standardy - niech poczują karę za przewinienia, odciąc od prądu i wszelkich wygód.
Taak, tylko wtedy wszystkie organizacje zajmujące się ochroną praw człowieka, będą się burzyc, że to niehumanitarne. A pracowanie za 600 zł w hipermarkecie jest humanitarne, kiedy jeszcze trzeba z tego płacic na takich nierobów. Niech, każdy więzień zarobi na swoje utrzymanie.
Taak, tylko wtedy wszystkie organizacje zajmujące się ochroną praw człowieka, będą się burzyc, że to niehumanitarne. A pracowanie za 600 zł w hipermarkecie jest humanitarne, kiedy jeszcze trzeba z tego płacic na takich nierobów. Niech, każdy więzień zarobi na swoje utrzymanie.
a wiezniowie i tak maja baardzo duzo w wiezieniach bo i tv i video a na obiad maja chyba za 3 dania do WYBORU czy to aby nie przesada?? a dzieci w Domach Dziecka sie gniezdza i nei ma pieniedzy na ich utrzymanie nie mowiac juz o leczemiu chorych:/
Więc tak sobie pomyślałam, że jak bym była biedna to poszła bym, wybiła szybę w pierwszym lepszym hipermarkecie. Próbowałabym do skutku aż mnie tam wezmą.
też tak pomyslałam...obecne więzienia, są dalekie, od pustych cel pokazywanych w filmach...To jakaś paranoja...Rozumiem, zę należy dbać o ludzi,nawet w więzieniach, ale jakaś kara musi być !!!
_________________ "Kiedy sie czegoś mocno pragnie to cały wszechświat działa potajemnie na naszą korzyść"
"To Zasada Przychylności, szczęście początkującego...Bo los chce żebyś spełnił swoja własną legendę..."
Wy w ogole wiecie co to oznacza siedziec w wiezieniu??
Chyba nie macie pojecia piszac takie rzeczy.
Proponuje film "Symetria" - chyba bardzo realistycznie pokazuje polskie wieziennictwo.
Wiezienia nie ma tylko ukarac czlowieka, ale go zresocjalizowac! Tak jak Wy to sobie wyobrazacie napewno nikogo sie nie zresocjalizuje, lecz tylko poglebi w spirali przestepstwa. Zwykle czlowiek dopiero w wiezieniu staje sie prawdziwym przestepca. Trafil tam moze za kilka samochodow, a wyjdzie jako prawdziwy. bezwzgledny gangster. Albo proponuje niemiecki film "Eksperyment". Wiecie jaki tam panuje terror? Trzeba sie wykazac, by nie zostac natychmiast zgwalconym lub dotkliwie zmaltretowanym przez wspolwiezniow. A by sie wykazac trzeba uczynic to samo z jakims nowicjuszem. Gdy taki wiezien w koncu stamtad wychodzi, to najadl sie tyle przemocy i agresji, ze bardzo chetnie ja wyladuje na tych, ktorzy go tam wsadzili - na spoleczenstwie.
Wiezienia nie ma tylko ukarac czlowieka, ale go zresocjalizowac!
No właśnie, jakby musieli zacząc zarabiac na to co mają w więzieniu, przyzwyczaili by się do okresu w którym wyjdą z niego.
Cytat:
Zwykle czlowiek dopiero w wiezieniu staje sie prawdziwym przestepca. Trafil tam moze za kilka samochodow, a wyjdzie jako prawdziwy. bezwzgledny gangster.
Taaak, wielki gangster jak wyjdzie po kilku latach i okaże się że wielu z jego znajomych już niema. Kim jest "Gangster" bez znajomości? Fakt że może poznac kogos w więzieniu, ale w większości są to ludzie jego pokroju.
Cytat:
Wiecie jaki tam panuje terror?
A wiesz że film jest często fikcją?
Cytat:
Trzeba sie wykazac, by nie zostac natychmiast zgwalconym lub dotkliwie zmaltretowanym przez wspolwiezniow.
To nie terror lecz codziennośc więzienna.
Cytat:
A by sie wykazac trzeba uczynic to samo z jakims nowicjuszem. Gdy taki wiezien w koncu stamtad wychodzi, to najadl sie tyle przemocy i agresji, ze bardzo chetnie ja wyladuje na tych, ktorzy go tam wsadzili - na spoleczenstwie.
Albo ma w sobie agresji tyle że ma jej dośc.
_________________ Miyako.
Ostatnio zmieniony przez Alearan 01-05-2006, 10:59, w całości zmieniany 1 raz
Nie kazdy, czasami film chce zwrocic uwage na rzeczywistosc. Po prostu obejrzyj "Symetrie". Zas "Eksperyment" oparty jest na faktach. A konkretniej na "Stanford Prison Experiment"
Alearan napisał/a:
Albo ma w sobie agresji tyle że ma jej dośc.
Zauwazyles, ze dzieci, ktora sa bite przez rodzicow zwykle sam rowniez ida w ich slady? Choc na poczatku tego nienawidza, to pozniej obracaja sie przeciw wlasnym ideom. Tak jest skonstruowana nasza psychika.
Gdy ktos wychodzi z wiezienia ma wiecej znajomosci niz kiedykolwiek. Zyskuje sobie do tego "respekt" wsrod kumpli. Nauczy sie wielu sztuczek i pozna srodowisko. Gdy wszedl do wiezienia za w miare blahe przestepstwa wychodzi juz calkowicie inny, bynajmniej nie zresocjalizowany.
Zauwazyles, ze dzieci, ktora sa bite przez rodzicow zwykle sam rowniez ida w ich slady? Choc na poczatku tego nienawidza, to pozniej obracaja sie przeciw wlasnym ideom. Tak jest skonstruowana nasza psychika.
Niezawsze. Cześciej zdaża sie że takie dzieci muchy by nieskrzywdziły. (Wiem bo sam znam kilka takich przypadków.) Dzieciaki które biją innych - to efekt braku kontroli nad nimi, wiele tu ma też do gadania środowisko w jakim się wychowało.
Cytat:
Gdy ktos wychodzi z wiezienia ma wiecej znajomosci niz kiedykolwiek. Zyskuje sobie do tego "respekt" wsrod kumpli. Nauczy sie wielu sztuczek i pozna srodowisko.
Albo będzie poddupkiem w więzieniu i nieosiągnie nic na dalszej scenie przestępczej.
Cytat:
Gdy wszedl do wiezienia za w miare blahe przestepstwa wychodzi juz calkowicie inny, bynajmniej nie zresocjalizowany.
Wypowiadałam się już w temacie kary śmierci. Że jedyne co w Polsce trzeba zmienić, to nie wprowadzać karę śmierci, ale zaostrzyć , powtarzam ZAOSTRZYĆ!!!!! `rygor` w więzieniach. No, ale to chyba jak ja osobiście bym doszła do rządu, to może bym coś zmieniła, bo na razie nikt nie kwapi się, żeby coś z tym zrobić.
_________________ Nie wiem dlaczego był czas, że przestałam wierzyć w Miłość.
Głupia byłam.
Miłość istnieje moi Mili. Nigdy w Nią nie wątpcie.
Widze, ze tu mamy samych zwolennikow PiSu i wladzy silnej reki
Zaostrzyc, zaostrzyc, a gdy po meczu jakis kibol zginie z reki policjanta, to nagle zaloba narodowa i CHWDP !!
Alearan napisał/a:
wiele tu ma też do gadania środowisko w jakim się wychowało.
No wlasnie! Srodowisko! A to rzadko kiedy jest kulturalne w wypadku patologicznych rodzin.
Alearan napisał/a:
Albo będzie poddupkiem w więzieniu i nieosiągnie nic na dalszej scenie przestępczej.
Jak jest jakis poddupek, to zawsze jest rowniez ktos wyzej ustawiony w hierarchii! A z tym jest tak jak pisalem wczesniej.
W wielu krajach tego swiata mamy naprawde ciezkie wiezienia. Wrecz w wiekszosci krajow! Jest tak doprawdy mniej przestepstw?? Np. w takiej ameryce poludniowej od czasu do czasu ktos w wiezieniu ginie i co? Lepiej jest, tak?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum